24. syyskuuta 2018

Työyhteisövistintä: Me-henki työpaikalla

Tehtävä 1. Väite 1. 


Me-henkeä joko on, tai ei ole. Sen syntyä ei voi ohjailla. Sitä paitsi työpaikalla ei tarvitse viihtyä. Täällä tehdään vain töitä.

Vastaus:


Me-hengellä työpaikalla tarkoitetaan sen työntekijöiden yhteishenkeä, sekä kykyä ja asennetta toimia yhdessä ja puhaltaa yhteen hiileen. Se tarkoittaa, että työkaverit pitävät toisensa ajantasalla työasioissa, uusia ideoita pyritään luomaan ja toteuttamaan yhdessä sekä kuunnellaan ja huomioidaan toisten kertomat parannusehdotukset. Jokaisella työyhteisön jäsenellä tulisi myös olla tunne, että on työpaikallaan ymmärretty ja hyväksytty. Esimerkiksi yhtiset arvot, toimintatavat, luottamus ja toisten arvostus ilmentää me-henkeä. Tämä pätee myös esimieheen, jonka tulisi olla laisiaan kohtaan luotettava, ystävällinen, huomaavainen sekä heidän oikeuksiaan kunnioittava. (Työelämä uusiksi)

Uskallan olla vahvasti eri mieltä väittämän kanssa, että me-hengen syntyä ei voisi ohjailla. Jokaisella työyhteisön jäsenellä on oma panoksensa yhteisen työilmapiirin syntyyn ja olemassaoloon. Tekomme ja se, miten valitsemme toimia päivittäin työpaikallamme, vaikuttaa hurjasti sekä omaan, että työkavereidemme viihtyvyyteen. Jos oman työpaikan ilmapiiri tuntuu hankalalta ja me-henki on hukassa, pienilläkin askeleilla voi lähteä parantamaan sitä.

Avainasemassa tässä kohtaa ovat mielestäni tervehtiminen ja kiittäminen. Molemmat ovat melko yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa. Työssäni tervehdin aina asiakkaita, miksi en siis tervehtisi myös työkaveria. Vaikka saisin ihan pienenkin avun johonkin asiaan työpaikallani, muistan kiittää siitä avun antajaa. Kiitoksesta tulee hetkessä hyvä mieli, joten miksi et soisi sitä työkaverillesi? Kiittäminen on ilmaista, eikä vaadi suuria ponnisteluja. Siksi myös esimiehen on tärkeää muistaa kiittää alaisiaan hyvin hoidetusta työstä. Myös oma-aloitteinen auttaminen ja ainakin avun tarjoaminen viestivät muille, että välität heistä ja olet valmis uhraamaan omaa aikaasi heille. Näiden kolmen yksinkertaisen toimen viljely voi alkaa kantaa hedelmää nopeastikin, ja pian huomaat kuinka muutkin tarjoavat vastavuoroisesti apua sinulle sekä muistavat kiittää ja tervehtiä. 

Mastersuomi on myös listannut kymmenen vinkkiä työilmapiirin parantamiseksi. Näiden joukosta löytyy vielä esimerkiksi muiden arvostaminen, osallistaminen keskusteluissa sekä avoin keskustelu yhteisistä pelisäännöistä. Myös yhteisiä, vapaamuotoisia illanviettoja ja huumoria pidetään tärkeänä.

Myös väittämä, työpaikalla ei tarvitse viihtyä, on väärässä. Hyvä työyhteisöllisyys ja me-henki parantaa työmotivaatiota, työn laatua, asiakastyytyväisyyttä ja sitoutuneisuutta. Lisäksi se vähentää sairaspoissaoloja, terveyskustannuksia, henkilöstön vaihtuvuutta sekä ristiriitoja työyhteisön välillä. (Työelämä uusiksi) Eli toisin sanoen viihtyvyydellä on suora yhteys myös tulokseen ja kustannuksiin. 

Kun työyhteisössä on hyvä työilmapiiri, sisäinen tieto kulkee paremmin ja työt sujuvat sutjakkaammin. Tavoitteiden saavuttaminen tehostuu, eikä aikaa ja energiaa kulu toisten kyräilyyn, kyttäämiseen ja juoruiluun. Kun luottamus toisiin ja halu yhteistyöhön on vahva, ihminen tekee yleensä yhteisten päämäärien eteen odotettua enemmän. (Työelämä uusiksi)

Kuva1


Lähteet 





1 kommentti:

  1. Kirjoitat asiallisesti me-hengen tärkeydestä työpaikoilla. Perustelet myös kattavasti miten työpaikalla viihtyminen vaikuttaa työntekijöihin ja koko työpaikan henkeen. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että työntekemisen tehokkuus ja työnjälki ovat paremmat työpaikoilla, jossa viihdytään.

    Nostat esille myös yksinkertaisia tapoja (tervehtiminen), joilla työhyvinvointi kasvaa. Minusta työnantajan vastuuta näiden asioiden korostamisessa ei voi koskaan väheksyä. Työnantajan tulee mahdollistaa ilmapiiri, jossa jokainen työntekijä voi voida hyvin. Mielestäni olet ottanut esille monia keinoja, joilla työpaikan me-henkeä voi ylläpitää ja kasvattaa.

    VastaaPoista